Kristerssons (M) glidmedel

Dammet har lagt sig, slaget är över. Den bittra smaken av förlust känns långt ner i halsen hos framförallt moderater och kristdemokrater. Sverigedemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet gråtandes blivit utslängda från klassrummet (bråkstakar som dom är och således som sig bör).

Det positiva är dock att korten nu ligger på bordet.

Centern och Liberalerna har tydligt deklarerat sin inställning. Alliansen ja tack, Sverigedemokraterna nej tack. Dom har markerat så pass tydligt att inställningen knappast kommer att förändras tills nästa val.

Vänsterpartiet verkar uppenbarligen nöja sig med halmstrån, och så långt, allt lugnt.

Moderaterna och Kristdemokraterna har å andra sidan ”nästan” deklarerat att dom kan tänka sig att regera med SD som ”passivt” stöd. Dom gjorde dock det strategiska misstaget att inte definiera hur detta samarbete skulle se ut. Den frågan kommer varken Moderaterna eller Kristdemokraterna kunna ducka nästa valkampanj. Har man sagt A så behöver man säga B, så att säga.

Faktum är följande: Dom flesta av sverigedemokraternas väljare kommer från Socialdemokraterna och Moderaterna. Att Socialdemokraterna skulle lyckas charma tillbaka väljare från Sverigedemokraterna är inte troligt. Däremot är rörligheten stor inom det konservativa ”blocket” (M, KD, SD).

Så för att Moderaterna ska lyckas i nästa val måste dom lyckas charma tillbaka en stor del av dom väljare som 2018 röstade på Sverigedemokraterna. Samtidigt är det absolut nödvändigt att välja vem dom ska gå till sängs med inför nästa val, och tydligt deklarera det, i tid. Det du Kristersson, det kräver både list, en fast hand om det egna partiet och en hel del glidmedel. Så att säga…

Kommentera